top of page

ESPAI REFLEXIU

to About

El títol del blog és una metàfora sobre la representació de la família. Casa nostra és com el niu d'uns ocells que conviuen en un espai determinat i que, per molt que arrenquin el vol, sempre saben tornar a casa.

​

Pensem que la importància de la societat canviant és l'acceptació i el respecte cap a aquest. És per això que hem destinat el blog a propostes sobre la diversitat familiar, ja que és un fet o element viu en l'entorn dels infants. És important educar en respecte, empatia, comprenssió i sense judicis. Aquesta educació no es pot assolir sense el treball extensiu de diferents temàtiques socials que, moltes d'elles, van envoltades al concepte de diversitat. Aquesta paraula s'ha endinsat en el nostre vocabulari actual, dels darrers anys, per la importància que comporta.

​

El blog estarà estructurat en poques pestanyes però amb la intenció d'anar-lo expandint. Tenim el propòstit d'anar modificant la informació del blog, juntament amb el seu disseny per fer-lo atractiu i entenedor, fomentant-ne l'ús per part dels nens i nenes.

 

L'activitat d'idees prèvies que hem plantejat per iniciar el nostre treball entorn a la diversitat familiar, s'anomena Quants tipus de famílies creieu que existeixen?. Hem volgut escollir una activitat on els infants fossin els protagonistes i poguessin conduir l'activitat respecte als seus interessos. 

​

La idea d'ambientar la classe creiem que pot motivar els infants, i crear un punt de partida a partir del qual poden reflexionar pel que fa a les coses que saben en relació amb la diversitat familiar, o si més no, pel que fa a allò que veuen i els crida l'atenció. Creiem que un dels punts més importants de l'activitat, és el fet de no donar indicacions molt clares i concises, i deixar que els infants descobreixin allò diferent que hi ha a l'aula, i escullin quin tipus de família els crida més l'atenció i en quin grup volen posar-se. I també creiem que cal destacar el fet de plantejar una pregunta inicial, a partir de la qual els infants poden connectar-la amb allò que ja saben o coneixen. 

​

Seguint en la mateixa línia, el treball i reflexió per grups creiem que pot ser molt enriquidor, ja que els deixem l'espai perquè siguin ells i elles els que parlin sobre allò que veuen, sense cap informació prèvia, tot guiant-los a partir de la idea d'acabar escrivint 3 conceptes entorn allò que han estat parlant, per poder-ho compartir amb la resta de grups.

​

Creiem que a partir d'aquesta activitat, aconseguirem activar els coneixements previs dels infants quant a la diversitat familiar, però també ens permetrà treballar molts altres aspectes, com els prejudicis, l'acceptació a la diversitat i diferència, i conceptes que potser els infants desconeixien. 

​

​

En primera instància, ens agradaria emfatitzar en la importància de la coavaluació per tal de reflexionar sobre la pròpia pràctica. Pensem, que aquest recurs ens ofereix l'oportunitat d'aprendre les unes de les altres i optimitzar o millorar la nostra pràctica, en aquest cas el recurs web. Com a futures mestres, ens serà una eina molt útil per reflexionar envers la nostra pràctica docent i per consensuar els criteris d'avaluació establerts, els objectius, les propostes d'activitats, etc. Encara que per a nosaltres serà important tenir-ho en compte, pels infants també, ja que, entre altres coses, es fomenta l'esperit crític respecte les tasques desenvolupades pels seus companys/es, quelcom de gran rellevància a desenvolupar durant l'educació primària, seguint amb un dels objectius principals que persegueix el currículum: Formar ciutadans i ciutadanes crítiques, compromeses i responsables. 

 

En general els comentaris de les companyes, han sigut molt positius, i es valora la feina feta. Ens comenten que el blog conté totes les pestanyes proposades i que la informació es presenta de manera clara, entenedora i no es contemplen dificultats a l'hora de trobar-la. Ara bé, ens proposen millorar sobretot en dos aspectes: Que en la pàgina inicial es mostri l'autoria de les dissenyadores així com la facultat i se'ns proposa dissenyar una guia per la mestra, per facilitar les activitats, en aquest cas d'idees prèvies.

 

Per aquest motiu, hem afegit a la pàgina d'inici un botó que es vincula directe amb la pestanya de "Contacte", on apareix la nostra informació. Al mateix temps, al text final de la pàgina web, que apareix a cada pestanya i on teníem la facultat, hem afegit que som estudiants. 

En referència a la guia per la mestra per dinamitzar l'activitat d'idees prèvies, hem afegit en el desenvolupament aspectes que pensem que cal tenir en compte i alguna possible solució per si l'activitat no es desenvolupa com es té previst. De totes maneres, ens agradaria remarcar que es tracta d'una proposta base, que cal adaptar a cada context aula i en funció de les necessitats dels infants. Apel·lem doncs a la capacitat proactiva de cada persona docent, així com a la seva capacitat d'adaptació i millora. 

​

Finalment, també volem destacar que tot el contingut del blog està creat per Cicle Inicial, com s'especifica a l'inici. És per això que en l'activitat d'idees prèvies no ho tornem a introduir, però pensem, gràcies al comentari, que potser no queda prou clar i per aquest motiu a la pestanya d'inici on es troba la proposta educativa ho especificarem amb més detall. 

COMENTARIS

Ens pots deixar a continuació qualsevol dubte, comentari, aportació o suggerència. 

Comentaris recents

GRUP 13

El títol del blog conté la informació sobre el tema que es tracta en el blog i sobre les autores, l’assignatura, la facultat i el professorat. La informació es presenta de manera clara i entenedora. El blog té tots els elements requerits, ja que trobem totes les pestanyes necessàries pel blog. Tot i això, us convidem a reflexionar sobre la creació de l’activitat d’idees prèvies i incorporar-la en el diari. El disseny del blog és original i presenta la informació de manera entenedora. No conté faltes d’ortografia ni gramaticals. L’activitat d’idees prèvies és creativa i original i permet avaluar el nivell de coneixement dels infants, ja que planteja l’activitat en forma de pregunta oberta. No obstant això, com que no s’especifica l’edat dels participants, fa que no puguem establir un nivell de gradació a l’hora d’avaluar els objectius proposats. Tenint en compte que és un tema que implica tenir uns coneixements previs per opinar i reflexionar sobre el tema, proposem dissenyar una guia per la mestra que dinamitza l’activitat per utilitzar en possibles solucions on l’alumnat no tingui l’experiència o el coneixement sobre altres tipologies de família, ja que en aquest cas, no sorgirien opinions al respecte.

​

GRUP 15

Primer de tot felicitar-vos, ja que l'estètica de la web és molt agradable i atractiva. Podem veure que amb molta facilitat podem trobar les pestanyes requerides (activitats, diari de blog...) Un altre punt a esmentar és l'ortografia, ja que, no hem trobat cap error. L'activitat d'idees prèvies és molt atractiva i motivadora, permet avaluar els coneixements de l'alumnat i permet connectar el tema amb els seus interessos. Els permet saber els tipus de família que més els interessa als alumnes i per tant aprofundir en aquest. També trobem que el nivell és adequat a l'edat dels alumnes. L'únic que trobem a faltar és que a la pàgina inicial es mostri qui són les autores, tot i que ho trobem a contacte i tampoc esmenten de quina facultat o universitat són.

La qualificació que els hi posem és un 9, ens ha agradat molt noies! A seguir!

​

Universitat de Girona 2020

Facultat d'Educació i Psicologia

Estudiants de MEP/MEI

bottom of page